Aktualno


15.02.2019

Članek predsednika društva z naslovom: Včasih nam zmanjka tal po nogami.

 

V nadaljevanju si lahko preberete članek, ki ga je kot odziv na pritiske in "pogrom"nad kriminalisti , ki so v prostem času storili prekršek, napisal predsednik društva.

 

Nekateri mediji so v Policiji odkrili nove »velike afere«. V zadnjih dneh lahko spremljamo prispevke o tem, kaj vse hudega, groznega in narobe so storili kriminalisti, ki so v cestnem prometu vozili pod vplivom alkohola, kako je njihovo dejanje izprijeno in zavrženo in kako so na sploh ravnali nemoralno in brez integritete. Povprečnemu gledalcu oz. bralcu, ki ne pozna vseh podrobnosti dogodka, kot ga potencirano prikazujejo, bi težko zamerili, da ravnanje kriminalistov obsoja do takšne skrajnosti, kot se trenutno izvaja nad njimi pravi javni »linč«. Kje je meja takšnega strašljivega pritiska na človeka (pa četudi je kriminalist) zgolj zaradi storitve prekrška. Ali res cilj (pravica javnosti do obveščenosti) opravičuje VSA sredstva, tudi za ceno morebitnih hudih, tragičnih posledic izpostavljenih kolegov ob nadaljevanju »gonje« in njihovemu kriminaliziranju, čemur smo bili v nekaterih primerih, ki smo jih sami preiskovali, že priče. Javnost ima seveda pravico, da je obveščena o podobnih dogodkih, bila je že v prvih dneh, vendar čemu tako srdito nadaljevanje?

 

V Društvu kriminalistov Slovenije nikoli ne bomo zagovarjali, da kriminalist (ali pa kdorkoli drug) sede za volan pod vplivom alkohola. Tu smo povsem jasni - kriminalisti so ravnali narobe, kršili so zakon, početje je bilo nesprejemljivo. Pika. Za storjeno bodo odgovarjali tako v postopku o prekršku, disciplinsko, odškodninsko, najbolj pa moralno. Ne samo tako kot drugi udeleženci v prometu, katerih prekrški se njihovih statusov v službah sploh ne dotaknejo, temveč strožje. Ravno zato in tudi zato, ker sta kriminalista, bodo posledice hujše, tudi z delovnopravnimi ukrepi. Pa so ti vedno in vselej nujno potrebni v takšnem obsegu?? V hipu pozabimo, da so kriminalisti leta/desetletja predani poklicu in svojemu poslanstvu pomagati ljudem, pa se vse v hipu »poruši« zaradi sicer nesprejemljivega prekrška?

 

Zahtevno je biti kriminalist, saj je meja med zasebnim in službenim življenjem pogosto zabrisana. Tega se močno zavedamo, zato bi se kriminalisti morali tudi v zasebnem življenju vzdržati takšnih ravnanj. Kljub temu, da smo pred zakonom načeloma vsi enaki, ne glede na to, kdo smo in kakšen poklic opravljamo. Zato ničesar ne pometamo pod preprogo, ne sodelujemo pri »korupciji avtoritete«, temveč ob mnogih obtožbah na račun kriminalistov poskušamo vsaj malo ravnati empatično, ker razumemo, ne pa podpiramo, da ob vseh naporih in nevarnostih kriminalističnega dela, komu od nas tudi zdrsne, nam zmanjka tla pod nogami – tudi kriminalisti smo zgolj ljudje.

 

Vs i izpostavljeni kriminalisti opravljajo svoje delo zgledno, pošteno in zakonito. Pogosto so se znašli v hudih preizkušnjah in nevarnostih, vsak dan so jih čakali novi podvigi in vsak dan se lahko zgodi, da nam zmanjka tal pod nogami. Taka je naša služba. Kriminalisti smo zavezani spoštovanju pravil, policijske etike, moralnih norm….vendar pa smo le ljudje z vsemi dobrimi in včasih manj dobrimi lastnostmi oz. ravnanji. Tudi kriminalisti smo pod kožo krvavi, delamo dobro, pomagamo ljudem, seveda pa tudi nam včasih zdrsne, storimo nekaj, kar obžalujemo. Takšno je življenje.

 

Kriminalisti so v prostem času storili prekršek, za kar so jih obravnavali kolegi – uniformirani policisti, ki so zoper njih brez lažne solidarnosti ukrepali, kot ukrepajo zoper vsakega drugega državljana in tudi še strožje. In prav je tako. Prav vsi uradni postopki so bili zakonito izvedeni, že takoj ob sami nesreči in veliko pred »razkritjem« medijev. In tudi to je prav. Korupcija avtoritete? Ne vemo, kje jo določeni vidijo. Pometanje pod preprogo? Nič nam ni znano, da bi policija kaj poskušala prikriti. Tudi dejstvo, da sta kriminalista ponesrečeno vozilo odstranila s ceste, ne more biti dodaten »zločin« in prikrivanje sledov prometne nesreče, saj sta to vendar dolžna storiti po samem Zakonu.

 

Kriminalisti bodo za svoje nepremišljeno ravnanje odgovarjali in kazen bo ustrezala storjenemu prekršku. Ker gre za poštene in odgovorne kriminaliste pa bodo najbolj odgovarjali » moralno«, kar bo nedvomno njihovo največje breme. In s tem se bodo morali v veliki meri spopasti sami s pomočjo svojih najbližjih, ki vsekakor v teh trenutkih skupaj z njimi nosijo hudo breme, ki ga povzroča po našem mnenju nesorazmeren pritisk na njih, tako v javnosti, kot v službi. Je to prekomerno izpostavljanje njih in s tem tudi njihovih bližnjih ter posledično izključevanje v okolici, izključevanje iz družbe, povzročanje izoliranosti ter njihovih duševnih stisk, nujno potrebno? In to »le« zaradi storitve prekrška?

 

Slavko Koroš

Predsednik Društva kriminalistov Slovenije

 

 

 

29.12.2018

KAJ OB TRGU MNENJ SPLOH ŠE OSTANE STROKOVNOSTI

(PRIMER NOVIČ IN POMEN FORENZIKE)

21.12.2018

 Spoštovane članice in člani Društva kriminalistov Slovenije,

05.09.2018

ENI ZADNJIH BRANIKOV PRED POPOLNIM KAOSOM (POLICISTI)

Pametna upravna oblast mora imeti v glavi dvoje bistrih in zmeraj odprtih oči, prav tako pa mora vedeti, da je treba včasih eno oko zapreti in ne vedeti za tisto, kar je videla. Seveda samo včasih, v izjemnih primerih; kdaj in kako, mora oblast vedeti pač sama, če je res pametna. (Ivo Andrić, Znamenja-novele)

06.06.2018

Zbor članov DKS in strokovna ekskurzija

16. 5. 2018 je Društvo kriminalistov Slovenije na zboru članov, za novega predsednika društva soglasno potrdilo Slavka KOROŠA, pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije. Za podpredsednika društva je bil prav tako soglasno potrjen Mitja GREGORC, iz Nacionalnega preiskovalnega urada, Uprave kriminalistične policije.

08.04.2018

Clanek v Dnevniku, 7. 4.2018

KAMENIKOVI COPATI IN CERARJEV ODSTOP
(Nezakoniti dokazi)
Zakonodaja je kompleksna, vsebuje stroga pravila, katerih namen je preprečiti samovoljo državnih organov. Ta pravila so utemeljena. Ščitila naj bi nedolžne, a včasih imajo od tega korist tudi krivi in do tega je prišlo sedaj. Če pravna država ne bi postala parodija tega, kar naj bi bila, potem bi zločincu, ki je uničil življenje Lucu Segersu, sodili. Je Luc Segers prvi, ki so mu umorili ženo? Ne. Je Segers prvi, ki je izgubil otroka? Ne! Kolikor vem pa je prvi, ki so mu povedali, da se, po zakonu, te stvari niso zgodile. (Zaključni govor odvetnika Luca Segersa, kateremu je zločinec ubil ženo in hči, postopek pa je bil ustavljen, ker je tožilec pozabil podpisati odredbo za hišno preiskavo in aretacijo; belgijski film Razsodba)
Device so veliko vredne, a to seveda niso prav dolgo. (misel madam kupleraja v romanu K. Folletta Stebri zemlje)

04.12.2017

Oddaja Koda, 21. 11. 2017

Na spodnjem linku si lahko ogledate oddajo Koda v kateri je, kot gost nastopil predsednik DKS, g. Jakob Demšar.

18.01.2017

Podpisan letni načrt sodelovanja med Policijo in Društvom kriminalistov Slovenije

Generalni direktor policije Marjan Fank in predsednik Društva kriminalistov Slovenije Jakob Demšar sta 18. januarja 2017 podpisala načrt sodelovanja med Policijo in Društvom kriminalistov Slovenije za leto 2017, štev. 219-20/2017/2.

06.10.2016

IZ 24UR ZVEČER

http://www.fvv.uni-mb.si/KonferencaIV2016/)
http://www.fvv.uni-mb.si/KonferencaIV2016/)
01.08.2016

Konferenca Informacijska varnost, 7. oktober 2016

Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru 7. oktobra 2016 organizira 7. nacionalno konferenco s področja informacijske varnosti.

25.04.2016

Predavanje na FVV

RAZSODNOST IN PRISTRANOST: KRITIČNI POGLED NA PRIMER PROMETNE NESREČE

29.03.2016

Podpisan letni načrt sodelovanja med Policijo in Društvom kriminalistov Slovenije

Generalni direktor policije Marjan Fank in predsednik Društva kriminalistov Slovenije Jakob Demšar sta 21. marca 2016 podpisala načrt sodelovanja med Policijo in Društvom kriminalistov Slovenije za
leto 2016.

21.03.2016

POLICISTI VSE MANJ LOJALNI DO INSTITUCIJE

18.01.2016

PREKLETSTVO HIŠNIH PREISKAV

07.01.2016

ODZIV NA POTEK POGAJANJ

09.12.2015

POLICIJSKA STAVKA – SOLIDARNOSTNA IZJAVA DRUŠTVA KRIMINALISTOV SLOVENIJE

19.10.2015

KAFKA, TRANZICIJA IN GOSPODARSKI KRIMINAL

Predsednik DKS v članku piše o dolgoletnem delu kriminalistične policije na področju preiskovanja t.i. tranzicijskega gospodarskega kriminala in pojasnjuje, da v primerjavi z nekateri drugimi organi, predvsem sodstvom, kriminalistična policija ni spala in ignorirala dolgoletno plenjenje nekdanje skupne lastnine.

19.10.2015

VABILO

Vse člane DKS vabimo na zbor članov in ekskurzijo.

22.06.2015

KRIMINALISTE IN TOŽILCE V NADZORNE SVETE

04.06.2015

SUMI UMOROV, KRIMINALISTI, ODVETNIK IN NEPOTREBNE ŽALITVE

29.05.2015

POSVET O HIŠNIH PREISKAVAH PRI ODVETNIKIH - ČLANEK V REVIJI PRAVNA PRAKSA

30.03.2015

V Gotenici že druga delavnica projekta Themis

23.03.2015

STROKA IN POGUM - PISMO MINISTRICI

05.03.2015

Direktor Uprave kriminalistične policije

03.03.2015

Meja in pristanišče sta vabi za organizirani kriminal

25.02.2015

VABILO ZA ČLANE DKS

10.02.2015

Marjan Fank - PRVI POLICIST SLOVENIJE

22.01.2015

V Gotenici usposabljanje o preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju zlorab evropskih sredstev

06.02.2015

Gorenjski policisti ujeli 59-letnika, ki je več kot dve leti z ognjem pustošil po Radovljici in Le

Več kot 20 vrtnih lop se je z ognjem lotil požigalec, ki so ga policisti zdaj končno ujeli. K prijetju je pomagal opis očividca, na podlagi katerega so izdelali fotorobot. Izkazalo se je, da je moški živel v neposredni bližini lop, ki jih je požgal.

22.01.2015

Marjan Fank tudi uradno imenovan za generalnega direktorja policije

05.01.2015

Spoštovani kolega Marjan Fank

Pravzaprav me tvoje imenovanje za direktorja slovenske kriminalistične policije ni nič presenetilo. Zato ne, ker si enostavno pravi človek za to odgovorno funkcijo. Glede na tvoje znanje in izkušnje seveda tega ni mogel spregledati nihče, ki kroji v Policiji kadrovsko politiko, vključno s politiki. V imenu članov Društva kriminalistov Slovenije sem prepričan, da boš strokovno, dostojno in neodvisno vodil kriminalistke in kriminaliste, ki uspešno pometajo ceste pravičnosti.

04.12.2014

Kako je slovenski Sherlock Holmes reševal umore

16.12.2014

JE SODSTVO TREBA SFU…?

23.10.2014

ČESTITKA KOLEGU ALEKSANDRU JEVŠKU

Spoštovani kolega Sandi Jevšek, ustanovni član društva kriminalistov Slovenije in novi župan mestne občine Murska Sobota!

25.09.2014

EKSKURZIJA ČLANOV DRUŠTVA V LUKO KOPER

V četrtek 25. septembra 2014 je Društvo kriminalistov Slovenije organiziralo ekskurzijo v Luko Koper. Dokler se vozimo mimo nje, največkrat na dopust v Istro, in jo s kančkom očesa opazujemo med vožnjo po avtocesti, enostavno nimamo občutka, za kako velik objekt v resnici gre. Bolj nas običajno pritegnejo pogledi na zasidrane velike tovorne ladje pred Koprom, občasno pa tudi velike potniške križarke.

03.06.2014

OBISK PREDSEDNICE VLADE ALENKE BRATUŠEK

Dne 3.6.2014 je Društvo kriminalistov Slovenije v prostorih Policijske akademije v Tacnu opravilo zbor članov. Naša gostja je bila predsednica Vlade mag. Alenka Bratušek, ki nam je najprej na kratko orisala ekonomsko in finančno situacijo države, nato pa odgovarjala na vprašanja članov društva, povezana z delom kriminalistov.

12.12.2013

UČINKOVITOST KRIMINALISTIČNE POLICIJE (Posvet v Tacnu)

Kriminalistična policija (Kripo) postaja v slovenskem prostoru usodno pomemben igralec v igri zakonitosti. Od njenega učinkovitega in zakonitega dela je (poleg pravosodja) odvisno, ali bo država ustrezno preprečila plenjenje ali pa bomo potonili v morju kaznivih dejanj, korupcije in mnogih malverzacij.